Werking

1. De extracellulaire matrix (ECM) in weefsels en organen is het raamwerk voor cellen. De ECM bestaat uit eiwitten waaronder collagenen en fibronectines. De eiwitten vormen een netwerk met suikerpolymeren zoals HSGAG’s. HSGAG’s zijn belangrijk voor de bescherming van groeifactoren en cytokinen.

2. Door stress (bijvoorbeeld diabetes, doorliggen of een hoge bloeddruk) vernietigen eiwit afbrekende enzymen (waaronder MMP’s) de matrix. Hierdoor verdwijnen ook de beschermende HSGAG’s

3. Door het wegvallen van de beschermende HSGAG’s kunnen groeifactoren en cytokinen zich niet meer hechten aan de matrix. Het genezingsproces en de weefselbalans raken verstoord.

4. Zonder gebruik van Cacipliq20® (afbeelding links) gaat de afbraak van de matrix door enzymen verder. Op de rechterafbeelding doorbreekt Cacipliq20® de vicieuze cirkel van herstel en degradatie bij chronische wonden. De RGTA's zijn ongevoelig voor de eiwit afbrekende enzymen en nemen op natuurlijke wijze de rol over van HSGAG’s. Eiwitten en groeifactoren worden beschermd zodat de matrix zich kan herstellen.

5. Rechts is mede dankzij Cacipliq20® weer een gezonde matrix-architectuur ontstaan. Cellen zien een matrix die sterk lijkt op de matrix van gezond weefsel. Er vindt celdeling en migratie plaats. De gezonde weefselbalans is weer hersteld. Het lichaamseigen genezingsproces is weer optimaal. Op de linkerafbeelding blijft de matrixarchitectuur erg broos en kwetsbaar. Het genezingsproces komt niet of nauwelijks op gang.